Wat is Plug & Play

Wat zijn Plug & Play zonnepanelensystemen
“Plug & Play” zonepanelensystemen – ook “plug-and-play”, “plug-en play”, “plug-in”, “zonnepanelen met stekker”, “micro-PV”, “balkon zonnepanelen” genoemd – zijn toestellen (zonnepanelen of thuisbatterijen) die elektriciteit leveren die u rechtstreeks aan een huishoudelijk stopcontact mag aansluiten, net zoals een gewoon elektrisch toestel. De term “plug & play”, letterlijk “inpluggen en gebruiken”, benadrukt de eenvoud van de installatie.
Het “plug & play” systeem produceert elektriciteit (zonnepanelen) of slaat elektriciteit op (thuisbatterijen) zonder dat de tussenkomst van een elektricien nodig is en zonder dat er een ‘gelijkvormigheidscontrole voor ingebruikname’ verplicht is. Het installeren van plug & play zonnepanelen, eventueel in combinatie met een thuisbatterij, is een budgetvriendelijke optie om toch van zonne-energie te genieten voor mensen die niet willen investeren in een dure vaste zonnepaneleninstallatie op het dak of voor huurders die de plug-and-play toestellen gemakkelijk kunnen meenemen na het einde van de huurperiode.
Plaatsing: op het dak, in de tuin, aan het balkon, aan de gevel
Plug and play zonnepanelen kun je relatief eenvoudig zelf installeren. Je plaatst de zonnepanelen op een plat dak (bijvoorbeeld van een carport of tuinhuis), op het terras, in de tuin, aan een balkon, aan een tuinafsluiting. Net als bij gewone zonnepaneelinstallaties speelt de oriëntatie en ligging van de panelen een belangrijke rol in de energieproductie. Hoe meer zonlicht de panelen bereikt, hoe meer groene stroom ze kunnen opwekken.
De meeste producenten van plug and play zonnekits verkopen ook allerlei montagestukken voor het bevestigen van de plug-and-play zonnepanelen op platte daken, schuine daken, balkons, gevels...
Eenvoudig zelf te installeren
Je hebt voor de zonnepanelen met stekker geen installateur nodig, want je sluit de ‘plug and play’ zonnepanelen heel eenvoudig zelf aan. Je plaatst de zonnepanelen en steekt de stekker in een geaard stopcontact.


Thuisbatterij
Een plug & play thuisbatterij kan een slimme investering zijn in combinatie met ‘plug & play zonnepanelen’. Met een thuisbatterij kan overtollige zonne-energie worden opgeslagen en later via het stopcontact voor latere consumptie gebruikt worden, waardoor je minder afhankelijk wordt van het elektriciteitsnet en kosten bespaart op je energierekening.
Daarnaast is het bij bepaalde modellen ook mogelijk om met een dynamisch energiecontract de batterij op te laden wanneer de stroom zeer voordelig is en te ontladen wanneer de stroom duur is. Op deze manier verdien je de thuisbatterij vanzelf terug.
Thuisbatterijen zijn verkrijgbaar in verschillende merken en capaciteiten en worden steeds meer aangekocht in combinatie met ‘plug-and-play zonnepanelen’.
Het systeem van de thuisbatterij bestaat in de basis uit twee onderdelen: de omvormer en de batterij zelf. Sommige plug-and-play thuisbatterijen zijn all-in-one, wat betekent dat de omvormer en de batterij geïntegreerd zijn in één apparaat.

Monitoring
Je kunt ook jouw elektriciteitsverbruik en de stroom van de zonnepanelen meten door middel van energiemeters. De meest gebruikte energiemeter is deze voor het stopcontact (Smart Plug). Daarnaast bestaat er de P1 energiemeter die je in de P1 poort van jouw slimme meter steekt.
Daarnaast kan je de app van de fabrikant van de batterij gebruiken om verbinding te maken met je energieopslagsysteem. Hierdoor kun je snel en makkelijk zien hoeveel kW je per dag, week of zelfs op dat moment opwekt. Je kunt dan onder andere ook bepalen wanneer en hoeveel van de opgeslagen elektriciteit wordt vrijgegeven. Ook kan in zo'n app vaak de prijs van een kW vermeld worden, om te zien hoeveel geld je bespaart of oplevert.

Wat is de terugverdientijd van een plug-and-play zonnepanelensysteem?
De terugverdientijd van een plug & play zonnepaneel of set zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de prijs van de zonnepanelen, de afschaffing van de terugdraaiende teller, de prijs van elektriciteit, en jouw energieverbruik.
Door de dalende kostprijs van de zonnepanelen en de duurder wordende elektriciteitsprijs is de terugverdientijd per groep van maximaal 800 Wp gemiddeld 2 à 3 jaar.